čtvrtek 6. září 2012

Český rozhlas nehorázně křiví volnou soutěž politických stran!


Nejen, že veřejnoprávní média, od kterých občané právem očekávají, že budou objektivně informovat o všech, a že vytvoří takové podmínky, aby všechny kandidující strany mohly vystoupit v diskuzních pořadech, diskriminují ty, které se podle jimi zadávaných průzkumů nemají dostat do zastupitelstva, ale nyní už do svých debat nepouštějí ani uskupení, která podle oněch průzkumů překročí 5% potřebnou hranici. A to je nehoráznost!

V Královéhradeckém kraji by 5,4 % získala Koalice pro Královehradecký kraj. Nevím, podle jakého klíče ČRo rozhoduje, kdo smí a nesmí do pořadu vstoupit, v České televizi se rozhodli vzít jen 6 podle jejich průzkumu nejsilnějších, ale zde? Tady si vezmou 4 vybrané, a přestože pátá Koalice pro KH kraj by se tam taky dostala, její zástupce v pořadu Martina Veselovského nevystoupí.

Pišme proto Českému rozhlasu, Radě Českého rozhlasu a Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, protože je v zájmu všech občanů, aby rovný přístup ve veřejnoprávním médiu měli všichni. Pokud by to médium bylo komerční, můžeme protestovat leda tím, že se na něj přestaneme dívat, a jemu tak ubydou zákazníci, a tedy i zisk. Veřejnoprávní médium si ale platíme nejen z našich daní, ale i z koncesionářských poplatků - obojí je vyšší, než naše právem očekávaná kvalita práce těchto médií (a tou je serióznost a objektivita, ne další moderátorka z bulvárních médií navíc).

Ale není to jen ČRo a Královéhradecký kraj, za skandální považuji i to, že do posledních Otázek Václava Moravce nebyl přizván zástupce kandidátky Pro Vysočinu, která taky podle průzkumu ČT překročila 5 % nutných pro vstup do zastupitelstva.

Je to neuvěřitelná neprofesionálnost a manipulace a pánové Moravec a Veselovský by za tuto chybu měli přijmout plnou osobní odpovědnost a okamžitě ji napravit a neopakovat do budoucna, pokud se chtějí alespoň rovnat svým profesionálním kolegům z vyspělejších částí světa, a pokud nechtějí být právem (a ne poprvé) obviňováni ze záměrného (resp. vědomého) pokřivování výsledku voleb!