pondělí 21. listopadu 2011

Facebook 2015 - aneb slušný uživatel netají svoji polohu

Znáte to, ráno vstanete, zapnete počítač a dozvídáte se, že Facebook má pro vás další úžasnou aktualizaci. Tentokrát už se nemusíte sami těžce rozhodovat o tom, zda budete online či offline. Vše je již jednoduše rozhodnuto za vás. A pozor! Zdarma! A to se vyplatí! A proč je dobré být neustále online? Takové politicky nekorektní otázky se sice v nápovědě nedozvíte, ale i průměrnému hlupákovi je jasné, že to je přece pro vaši bezpečnost!

Naštěstí už nemusíte svým přátelům ani složitě vypisovat, že jste právě vstanuli a že jste spali pouze pět hodin, protože jste dokončovali seminárku až do půl druhé do rána. Facebook to o vás všechno ví a na vašem profilu jsou veřejně dostupné statistiky. Nemáte přece co tajit! Jste slušný a spořádaný občan, tedy promiňte -  uživatel. Ještě, že už nemusíte složitě zapínat svůj notebook jako před několika lety, ale na svém osobním přístroji ve tvaru hodinek na jedné z vašich rukou si pouze stisknete tlačítko (od nového roku bude prý stačit pouhá myšlenka) a celý váš počítač (od konglomerátu Apple-Microsoft, made in United States of Europe, owned by People of China) se rázem spustí. Samozřejmě z důvodu bezpečnosti si jej nemusíte z vaší ruky ani sundávat (nejste přece žádný zpátečník a nekorektní sprosťák a nic takového jako vaše ruka neexistuje, je to prostě jenom ruka, a koneckonců v nápovědě se nic o tom, že by se tento přístroj dal nebo mohl odstranit nepíše, tak proč byste to vůbec zkoušeli).

Nudíte se? Facebook už vám dávno objednal snídani podle směrnic z jednoho architektonicky zajímavého belgického města a samozřejmě poslal aktualizaci o této události vaším přátelům. Tak se aspoň podíváte, co zrovna dělá někdo z nich. Včera jste byli na pivu s vaším kamarádem Markem. Facebook není tak hloupý - jako my lidé - a tak první status, který vidíte je právě od Marka. Ani nad tím neuvažujete, kliknete na jeho profil, zjistíte, jestli ještě spí, jestli už správně snídal a když zjistíte, že ano, zkontrolujete, zda se ráno oblekl podle aktuální módy a zda si na klopu připl odznáček, který hovoří o tom, jaký významný den to dnes je - zrovna za práva zvířat na vlastní náboženské vyznání (přičemž v Evropě jsou jen mírně diskriminováni, ale všichni chápou, tady je to naprosto na místě, protože xenofobie je nepřínosná, takže žádné křesťanství).

Jenže proč nevyužít vysokorychlostního internetu, když je už naštěstí pro všechny zdarma. Ihned se přes aktuální satelitní video podíváte, jestli se váš kamarád nachází skutečně na tom místě, kde Facebook uvádí, nebo je vaše připojení přece jen o nějakou tu milisekundu pomalejší než ten zpátečnický reálný svět. Je zamračeno, ale to nevadí, protože Facebook není hloupý a okamžitě obraz přepnul na nejbližší kameru v HD rozlišení, poblíž které se váš kamarád zrovna nachází. No, jsou to sice veřejné záchodky v (jeho) bytě, ale proč by mu to mělo vadit?

A otázka pro vývojáře? Nezkusíme to dříve?