sobota 2. června 2012

A co tak nákupní centrum ve tvaru haly?


Město, sponzoři, velký byznys atd. se dohodli, že zbourají podle názorů mnohých jednu z kulturních památek Frýdku-Místku. Že prý tam máme málo supermarketů, tak potřebujeme jedno nové velké nákupní centrum. Dobře, supermarketů máme na počet obyvatel údajně nejvíce z celé republiky, dokonce jsme snad jediné středně velké město na světě, které má hned dvě městská centra, tak proč nebudovat třetí... Jenže opravdu je nutné zbourat víceúčelovou halu? Ještě v situaci, kdy s tím nejen občané města, ale i lidé v širším okolí poměrně silně nesouhlasí?

Tehdy se to rozhodlo ještě v době, kdy občané stále spali. Kdy politici si mysleli, že jsou vládci, kteří si budou dělat, co je pro ně dobré, a občané jim do toho nebudou kecat. Doba se však trošku změnila! Lidé si i v této relativně zaostalé (na druhé straně však zase relativně vyspělé) části světa začínají uvědomovat, že to je jejich město, že politici jsou jejich zaměstnanci, ne vládci. Začínají se angažovat, vytvářet petice, požadovat referenda.

Všichni víme, že lobby supermarketů je v naší zemi obecně silnější, než schopnost našich politiků odolat tlakům jejich úplatků. Dobře. Politici schopni takovým tlakům odolávat se nám teprve rodí. Ostatně policisté, státní zástupci a soudci, kteří by politiky toho neschopné posílali do vězení, se rodí také. Takže mě napadlo - co udělat prozatím takový kompromis?

Starou halu zbourejte, ale postavte ji v tom samém tvaru na tom samém místě znovu - a v ní ony supermarkety, obchody, kanceláře, byty atd. Vedle se postaví hala Polárka pro dva tisíce lidí, a všichni budeme doufat, že se hokejové družstvo Frýdku-Místku nikdy nedostane do extraligy, abychom ji nemuseli nafukovat. Co vy na to?

Autor je předsedou Mladých křesťanských demokratů v Moravskoslezském kraji.