sobota 21. dubna 2012

Jak mohou skončit předčasné volby?


Od politologů je sice pošetilé dělat prognózy, jak by něco mohlo dopadnout, protože společnost je nepředvídatelná, nicméně občané i novináři od nich očekávají právě to. Takže si dovolím trošku odhadnout z občanského hlediska, možná trošku již ovlivněn i politickou vědou, jaké scénáře nás čekají. (Schválně jsem potom zvědavý, nakolik jsem odhadoval neodhadovatelné správně).

Takže tou úplně první možností je, že žádné předčasné volby nebudou. Vláda ODS, TOP 09 a Peakovců seženou (nebo (do)koupí) nějaké další tři poslance, aby mohli podle Nečasem daných kritérií sloužit ve vládě dál. To se stále může stát. Uvidíme v pondělí.

Pokud ale předčasné volby budou, a to již teď na konci června, napadají mě takové tři scénáře. Začnu tím nejlepším z hlediska demokracie, svobody, právního státu a ekonomické prosperity pro naši zemi. Všechny současné sněmovní strany výrazně ztratí. ODS a TOP 09 budou hluboce pod 10 %. Jejich místo na pravici zaujmou Svobodní a KDU-ČSL a možná ještě (pravděpodobně) se rodící středopravicový subjekt zaměřený proti korupci z okolí podnikatelů Karla Janečka, Radima Jančury, Stanislava Bernadra atd. Nalevo by se zase dostali Zemanovci, Paroubkovci, Bobošíkovci, zelení, Babiš (no pravdoláskaři se asi najdou ve více z těch projektů, další strana by byla zbytečná). Ještě bychom se pak bavili, co s Peakovci (začlenění do ODS či TOP mě napadá) a jestli nám odsouzený bojovník proti korupci a zločinu Bárta ještě jednou nezahraje na city (ale to už by bylo víc než 100 %, taktže ti se asi nedostanou). Vládu by pak sestavily nějaké kdovíjaké strany, ale parlamentně by to bylo zajímavé.

Druhá varianta je šílená, ale také možná. Všechny tyto malé strany - KDU-ČSL, Svobodní, SZ, SPOZ, NS-LEV21, SBB, Janečkovci, ANO2011, VV, Peakovci se nedostanou - budou mít třeba všichni od 4 do 4,99 %. Vládu sestaví ODS a TOP 09, i když spíše asi ČSSD a KSČ(M). To bychom v ulicích asi viděli více lidí a méně ochotných respektovat, že celé to je sice demokratické, ale pěkně hnusné, protože 50 % hlasů zůstalo mimo sněmovnu, a bylo by tak lepší, aby byly volby nové.

Třetí varianta je taková, že to bude tak, jak dopadl poslední průzkum. Tedy máme tam pět stran - ČSSD, KSČM, ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Vládu by sestavila KSČSSD - své voliče by utěšila asi tím, že by po roce rezignovala a dala to radši zpátky Kalouskovi - nebo bychom se podívali do Řecka a pohromadě by se to drželo pomocí levicové diktatury po masových emigracích elit země - ostatně oblíbený to projekt českého občana.

A pak je tu varianta ještě šílenější, na tu nechci ani pomýšlet, ale stát se to může. Mimo sněmovnu se ocitnou všechny (nejen) středové a pravicové strany. Pod pěti procenty bude mít ODS, TOP 09, KDU-ČSL, VV, Peakovci, SZ, SPOZ, NSLEV21, SBB, Babiš, Janeček atd. Jediné dvě sněmovní strany zůstanou ČSSD (s 35 % hlasů, s 2x více však % poslanců) a KSČ(M) (s 20 % hlasů, s 2x více však % poslanců). Nikdo jiný. Doufám, že toto není jediný způsob, jak zabránit tomu, aby se komunisti opět vrátili do vlády :-)...

Na závěr - vstupte už konečně do těch stran! Teď je tam 1 % obyvatel. Počítat umíte! Jestli chcete něco skutečně změnit, tak tady je ta cesta! Obávám se, že jediná pro demokracii dobrá cesta!