středa 14. září 2011

Humor do Bílého domu

Pátý v pořadí. Tentokrát v Tampě na Floridě. Přenášený CNN. Pořádaný společně s Tea Party Expressem. Televizní souboj republikánských kandidátů na amerického prezidenta.

Tak tato debata mě příjemně překvapila - mnozí se vrátili do hry... Herman Cain vtipkoval o tom, že mu lidé občas říkají, že nikdy nebyl politikem, a neví tak, jak to ve Washingtonu funguje - a že jim na to říká, že to ví - že to tam nefunguje; Newt Gingrich zase pěkně uzavřel spor dvou guvernéru o to, kdo vytvořil více pracovních míst tím, že řekl, že pracovní místa vytvářejí lidé v těch daných státech, ne guvernér - a o tom to je...

Dobrá otázka na konzervativního libertariána Rona Paula - představte si asi 40letého dobře zajištěného čilého člověka, který se rozhodne, že je zdravý, a tak si nebude platit žádné zdravotní pojištění, ale najednou se mu něco vážného stane a on bude potřebovat drahé zdravotní ošetření - kdo to má zaplatit? Měla by ho společnost nechat zemřít? - a odpověď - (v to smyslu, že) ještě když tyto zdravotnické programy (Medicaire, Medicaid) nebyly, tak se v rámci např. církve o každého svého bližního postarali a nenecháli ho zemřít, protože se jako jednotlivci máme starat o sebe, své rodiny a lidi ve svých společenstvích (církvích, komunitách)...

V určitých chvílích mi začínal být Ron Paul velice sympatický a souhlasím s ním v tom, že by USA nyní měly dávat své finance (či dluhy) na něco jiného než na ochranu občanů jiných států po celém světě, protože prostě mají samy své velké problémy, které musejí vyřešit a ty mají pro ně větší prioritu. Ovšem jeho názory na zahraničně-bezpečnostní politiku znějí jako z úst radikálního levičáka, hipísáka nebo islámisty. Ron Paul si zřejmě - stejně jako oni - myslí, že důvodem pro to, proč jde z islámistů a dalších extrémistů po celém světě strach a musíme se před nimi bránit, je to, že se USA angažují v tamních zemích (jakože rýpou do vosího hnízda). Rick Santorum mu na to docela trefně odpověděl, že tito lidé nás (USA, západní civilizaci) chtějí zničit (a ohrožují) pro naše hodnoty, kterým věříme - pro naši svobou a příležitosti, pro to, kdo jsme.

Otázka imigrace - shoda na tom, že imigrace je správná věc (vždyť na tom je postavena velikost Ameriky), avšak je nutné, aby byla podle jasných pravidel a zákonů; tedy žádná ilegální imigrace. Také to, že angličtina musí zůstat jediným oficiálním jazykem Spojených států a syn italských imigrantů, kandidát Rick Santorum úžasně ukázal, jak taková legální imigrace vypadá, kdy jeho otec přijel do USA a byl hrdý na to, že se učí anglickému jazyku a že se může stát součástí nového národa - asimilovat se. Je tedy nutné naučit se jazyk dané země, znát její historii a ústavu, to je americký způsob imigrace, zdůraznila kandidátka Michele Bachmannová.

Co byste přinesli do Bílého domu?

Na závěr pořadu moderátor položil kažédmu z osmi kandidátů odlehčující otázku v tom smyslu, že předchozí prezidenti si do Bílého domu něco přinesli a i tím se stali legendrání - např. Obama zdravou kuchyni atd. Pokusím se o přibližnou parafrázi. Newtu Gingrichovi jsem bohužel nerozuměl.

Santorum: S manželkou máme 7 dětí, takže další ložnici.
Paul: Košík zdravého rozumu, kurz rakouské ekonomie, který by naučil lidi něco o ekonomických cyklech a proč se tvoří inflace, krize a všechy problémy s nezaměstnaností.
Perry: Tu nejkrásnější, nejpřemýslivější a nejneuvěřitelnější první dámu této země, která sedí právě támhle.
Romney: Bustu Winstona Churchilla, který je mým hrdinou.
Bachmannová: Kopii Deklarace nezávislosti, Ústavy a Listny základních práv.
Cain: Smysl pro humor, protože Amerika je příliš napjatá.
Huntsman: Manželka mě za to zabije, ale svou motorku Harley Davidson.

Přehled fanoušků na Facebooku:
Rick Santorum: 27 729
Newt Gingrich: 147 595
Ron Paul: 238 807
Rick Perry: 157 784
Mitt Romney: 1 107 676
Michele Bachmannová: 462 249
Herman Cain: 175 518
John Huntsman: 570